Få rätt betalt för din bostad – både tur och skicklighet

Krävs det mer tur än skicklighet att få rätt betalt av bostaden? Egentligen kräver alla typer av köp- och säljmarknader lite tur. Oavsett det gäller köp eller en försäljning av bostad, aktie eller trisslott. Rätt person på rätt plats gäller när det kommer till att få bästa priset på bostaden. Dock finns det en del tips och råd att få på vägen.

Bostadsmarknaden – köp och sälj

Alltsedan amorteringskravet skärptes 2016 har bostadsmarknaden börjat mattas av, och prisnivåerna har sjunkit ett par procentenheter. Precis som på alla marknader är det två faktorer som styr prisnivåerna på bostadsmarknaden: utbud och efterfrågan. Att prisnivåerna kunnat nå toppnivåer i storstadsregionerna beror endast på att efterfrågan på boende är stort, och utbudet av lediga lägenheter liten.

Vad är rätt pris på en bostad? Precis som med spel, dobbel eller lotto kräver dessa mer tur än skicklighet, och bostadsmarknaden är känslig för konjunkturnedgångar, räntehöjningar och inflationen. För säljaren gäller det att sälja när prisnivåerna är som högst, och för köparen gäller vice versa. Att slå till när prisnivåerna är låga kräver ett visst mått av tur.

Bästa odds – högsta bostadspris

Bäst pris på bostaden? Då skall du sälja när utbudet är litet. Det leder till fler spekulanter och tänkbara budgivare på din bostad. Om utbudet är stort på bostäder sprids förstås även bostadsspekulanterna ut över marknaden. Likt oddset på hästar. Enligt mäklarbolagen är bästa oddset och högst betalt för bostaden i juli månad. Högsta vinstoddset på hästar finner du på trav bolaget.

En annan viktig aspekt av försäljningen av lägenheten är homestaging. På vilket sätt bostaden kommer till sin rätt vid visningen spelar roll. Det kan alltså löna sig att ta detta med homestaging på allvar. Bra fotografier, rätt ljus och en bra möblering som gör bostaden rättvis är viktigt om bostaden skall säljas till absolut högsta pris.